Veelgestelde vragen

Reeds patiënt

Orthodontie vereist inspanning en discipline. Enkel wanneer jijzelf gemotiveerd bent geeft een orthodontie behandeling het gewenste resultaat.

Jij engageert je tot:

Poetsen! 

Je hebt er een nieuwe hobby bij.
Nog meer dan anders is het nodig om zorgvuldig en meermaals per dag je tanden te poetsen. Ook je beugel heeft regelmatig een goede poetsbeurt nodig.

Richtlijnen volgen

Je moet je beugel en elastieken dragen volgens de richtlijnen van jouw orthodontist om het gewenste resultaat te bereiken.

Eetgewoontes aanpassen.

Geen harde dingen eten ! Geen broodjes, geen harde randjes van pizza, geen nootjes, geen harde frietjes. Rauwe wortelen raspen. Chocolade opzuigen. Oppassen met steenvruchten, … Beperk snoep en vermijd frisdranken.

Nakijken ingeplande afspraak

U krijgt na elke consultatie uw volgende afspraak (Datum en Uur) op papier mee.  Gelieve een gemaakte afspraak steeds in uw agenda te noteren. Mocht u toch nog twijfelen gelieve dan tijdig een berichtje te sturen via het contactformulier.

Wijzigen of annuleren

Wil je graag je afspraak wijzigen of annuleren?
Neem dan telefonisch contact met ons op. 

Vergeten afspraak

Volgende afspraak tijdens de schooluren.  Indien dit een 2de maal voorkomt, zal een forfait worden aangerekend.

Maandelijkse controle

Afwisselend één keer tijdens, de volgende keer na de schooluren.

Nemen gegevens, plaatsingen en slopen steeds tijdens de schooluren.

Afspraakregeling

Volgende afspraken worden tijdens de schooluren ingepland

  • Inschrijving en eerste consultatie
  • Gegevens verzamelen voor opstellen behandelingsplan
  • Afdrukken ter vervaardiging van orthodontische beugels
  • Plaatsing en afname apparatuur
  • Herstellen van apparatuur

Maandelijkse controles afwisselend, één keer tijdens, de volgende keer na de schooluren

Schorsing terugbetaling ziekenfonds

De terugbetaling van de orthodontische behandeling door het ziekenfonds stopt indien u langer dan 6 maanden afwezig bent tijdens de actieve orthodontische behandeling.

Tijdens de actieve behandeling

  • Gevoelige tanden

In het begin van je behandeling, en vaak ook ná het aanspannen van je apparaat, kunnen je tanden inderdaad een paar dagen gevoelig zijn en zelfs een beetje los lijken te staan. Dit is een normale reactie, en kan geen kwaad. Je zal je tanden hierdoor niet verliezen en de pijn verdwijnt spontaan. Neem gerust een pijnstiller.

  • Blokje los

Wanneer er een blokje los is mag dit wachten tot de volgende afspraak.
Als je er last van ondervindt of als je een elastiek aan dit blokje moet bevestigen, contacteer ons dan.

  • Bandje los

Neem contract op om het terug vast te zetten.

  • Draadje prikt

Je kan dit verhelpen door er was op aan te brengen uit het doosje. Meestal ben je na enkele dagen gewend aan de apparatuur en heb je de was niet meer nodig. Blijf je toch nog last hebben, dan mag je even bellen om een afspraak vast te leggen om het draadje korter te knippen.

  • Beugel past niet meer of is stuk

Contacteer ons telefonisch voor afspraak zodat de beugel aangepast of hersteld kan worden of opgestuurd voor reparatie. Als de (kapotte) beugel wel nog past, blijf de beugel dan dragen tot aan deze nieuwe afspraak.

Na de actieve behandeling

  • Retentiedraadje is los

Wanneer de retentiedraad loskomt is de kans groot dat de tanden weer scheef komen te staan. Indien dit gebeurt bel zo snel mogelijk om hem te laten herkleven.

Waarop moet ik letten tijdens mijn orthodontische behandeling?

Goede mondhygiëne

  • Poetsen

Een perfecte mondhygiëne is vereist tijdens het dragen van een beugel. Je moet poetsen, elke keer als je iets gegeten hebt en ’s avonds voor het slapen gaan. Dit voorkomt verkleuringen en tandbederf.

Perfect poetsen betekent eerst goed poetsen met een elektrische of gewone tandenborstel. Nadien zeer zorgvuldig rond de blokjes poetsen met de kleine borsteltjes.

Als uw tanden perfect proper zijn, ’s avonds, nog 2 minuten spoelen met fluorspoelmiddel.

Nadien niets meer eten of drinken.

  • Bezoek tandarts

6 maandelijkse controle bij de tandarts blijft noodzakelijk

Eetgewoonte

Vermijd op harde dingen te bijten !

Reparaties van apparatuur worden apart aangerekend !
Vanaf het 3de blokje los wordt er een forfait per blokje aangerekend.

Vermijd frisdranken, snoep en zoete tussendoortjes

Wacht niet tot de volgende afspraak. Het is belangrijk dat deze goed gedragen worden. Kom zonder afspraak, tijdens de openingsuren, langs om nieuwe elastieken op te halen.

Wijsheidstanden kunnen het resultaat van een mooi gebit beïnvloeden. Daarom moeten deze opgevolgd worden. Om de 2 jaar wordt daarom een overzichtsfoto genomen. Maak hiervoor een afspraak.

Nog geen patiënt

De orthodontist is de tandarts-specialist als het gaat om een mooie lach, rechte tanden en een goed functionerend gebit.

Orthodontie is een bijkomende 4-jarige specialisatie binnen de tandheelkunde die zich toelegt op de behandeling van onregelmatige stand van tanden en kaken.

Functioneel

Afwijkingen in de stand van kaken en tanden kunnen een goede functie bij het spreken, kauwen of afbijten belemmeren. Bovendien kan het moeilijk zijn om het gebit goed te poetsen, waardoor er makkelijker tandbederf en tandvleesontsteking ontstaat.

Esthetisch

In een wereld van selfies en sociale media wordt er meer aandacht gelegd op het uiterlijk. Niet alleen de jeugd maar ook volwassenen  wensen een mooi gebit en een harmonisch profiel.

Algemeen

Op eigen initiatief of via doorverwijzing tandarts of andere zorgverlener. Geen verwijsbrief nodig. Je moet niet volledig gewisseld zijn om een orthodontische behandeling te laten uitvoeren.

Jonge leeftijd, tijdens de groei

De gebitsontwikkeling en de groei van het kind bepalen wanneer het beste tijdstip is om te gaan behandelen. Regelmatige controles van tandwisseling en tandstand zijn daarom vanaf jonge leeftijd belangrijk.

  • Vóor de leeftijd van 8 jaar en 6 maanden
    Een vroegtijdige orthodontische behandeling is een kortdurende orthodontische behandeling, die wordt opgestart in het wisselgebit. Deze behandeling heeft tot doel een beperkte groep van orthodontische afwijkingen op jonge leeftijd bij te sturen, om op die manier te trachten een meer ernstige afwijking te voorkomen.
  • Vóor de leeftijd van 15 jaar
    We maken gebruik van de groei om de tanden en kaken te reguleren. Meisjes groeien nog een jaar na de start van de menarche. Aanvraag tot terugbetaling moet voor 15de verjaardag binnen zijn bij het ziekenfonds.
  • Volwassen leeftijd
    Ook na de groei is er een orthodontische behandeling mogelijk. Uiteraard zijn de spelregels bij volwassenen iets anders dan bij jongere patiënten. Bij volwassen behandeling is wat meer geduld nodig en om een ideaal resultaat te bereiken soms zelfs een kaakoperatie. Maar leeftijd is zeker geen contra-indicatie.

Met behulp van de gepaste beugel kunnen alle soorten scheefstanden van je gebit succesvol behandeld worden.

We werken met losse beugels, vlinderbeugels, groeibeugels, buitenbeugels, vaste beugels en retentiebeugels.

De uitleg over deze beugels kan je hier lezen.

Veel hangt af van de motivatie en medewerking van de patiënt.

Daarom hechten we veel belang aan een goede verstandhouding en samenwerking tussen de patiënt, de orthodontist en de ouders.

Poetsen

Een perfecte mondhygiëne is vereist tijdens het dragen van een beugel. Zo vermijd je ook witte vlekken op jouw tanden.

Dragen van apparatuur en elastieken

Orthodontische apparaten werken alleen als ze ook regelmatig gedragen worden. Volg daarom steeds stipt de aanwijzingen van je orthodontist. Op die manier zullen jouw inspanningen, samen met die van je orthodontist leiden tot het gewenste resultaat: een mooi en goed functionerend gebit.

Maken van een eerste afspraak gebeurt
enkel via het afsprakenformulier.

Dit is enkel mogelijk wanneer er geen patiëntenstop is.

Eens je op eerste consultatie bent geweest
word je verder behandeld.

Ziekenfonds

Er wordt een deel van de kosten van een orthodontische behandeling terugbetaald door het ziekenfonds.

Je moet aan de volgende voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen:

  • Je ziekenfonds ontvangt het formulier ‘Kennisgeving orthodontie’ vóór de 15de verjaardag. 
  • De behandeling start uiterlijk 24 kalendermaanden na ontvangst van het formulier ‘Kennisgeving orthodontie’.
  • Voor een vroegtijdige behandeling vóór de 8,5ste verjaardag.

Ben je bijna 15, maar wil of kan je nu nog geen behandeling aanvatten, dan wordt voor het ziekenfonds een aanvraag ten bewarende titel opgemaakt, die recht geeft op tussenkomst tot en met de leeftijd van 21 jaar.

Als je zonder toelating van de orthodontist de behandeling langer dan 6 maanden onderbreekt, krijg je geen verdere terugbetalingen meer.

Verzekering

Bovenop de terugbetaling door de verplichte ziekteverzekering geven de meeste ziekenfondsen een aanvullende tegemoetkoming voor de orthodontische behandeling. Informeer je hierover bij je ziekenfonds en hou je 15e verjaardag zeker in het oog.

Als de kaakpositie moet gewijzigd worden, dan kan dit met orthodontische beugels zolang het kind in de groeifase zit. Als de patiënt geen groei meer vertoont, is een operatieve kaakcorrectie nodig om een juiste kaakpositie te bekomen.

Zowel voor een orthodontische behandeling als voor alle andere vormen van behandeling geldt dat u zich bewust moet zijn van de beperkingen en mogelijke risico’s.

De hieronder beschreven risico’s van een orthodontische behandeling zijn zeer klein en zelden een reden om af te zien van de behandeling, maar iedereen moet de mogelijkheid openhouden om af te zien van behandeling en de huidige situatie te accepteren.

Ontkalkingen en cariës (tandbederf)

Een zeer goede mondhygiëne en regelmatig nazicht door uw tandarts is essentieel tijdens een orthodontische behandeling. Bij onvoldoende poetsen en bij gebruik van veel suikerhoudende producten kunnen gaatjes in de tanden (cariës), blijvende verkleuringen van het tandglazuur (ontkalkingen) en ontstekingen van het tandvlees (gingivitis) ontstaan. Overigens kunnen deze problemen ook zonder een orthodontische behandeling optreden, maar wanneer er beugels in de mond zitten is het risico groter. Wanneer de mondhygiëne na herhaalde instructie onvoldoende blijft, zal de orthodontist gedwongen zijn de behandeling te stoppen en de beugels te verwijderen om verdere schade aan het gebit te beperken. Het mindere behandelresultaat is dan onderschikt aan de blijvende letsels aan het gebit.

Kaakgewrichtsklachten

In een enkel geval kunnen er tijdens de orthodontische behandeling kaakgewrichtsklachten ontstaan.  Deze kunnen tal van oorzaken hebben en kunnen ook optreden zonder dat er orthodontisch behandeld wordt.  Kaakgewrichtsklachten gaan meestal na enige tijd vanzelf weer over.  Licht uw orthodontist in wanneer u problemen heeft met het kaakgewricht zoals pijn bij het openen en sluiten, oorpijn of hoofdpijn.  Verwijzen naar een ander tandheelkundig specialist kan noodzakelijk zijn.

Wortelresorptie

De wortels van tanden en kiezen kunnen korter worden tijdens de orthodontische behandeling.  In geringe mate gebeurt dit bij quasi elke patiënt.  Bij een enkeling kan dit fenomeen versterkt optreden.  Het is niet precies bekend wat de oorzaak hiervan is en het is ook niet te voorspellen welke patiënten wortelresorptie zullen krijgen.  Gelukkig hebben tanden en kiezen met verkorte wortels een normale levensduur en blijft dit fenomeen dus zonder consequenties.  Heel uitzonderlijk is de lange termijnprognose van de betrokken elementen negatief beïnvloed.  Als wortelresorptie geconstateerd wordt tijdens de behandeling, dan kan uw orthodontist besluiten om tijdelijk een rustpauze in de behandeling in te lassen ofwel om de behandeling voortijdig te beëindigen.

Beschadiging van de tandzenuw

Een tand of kies kan ook beschadigd zijn geweest bv. door een val, of kan een grote vulling hebben waardoor de tandzenuw beschadigd is.  Dit kan aanleiding zijn tot verkleuring van de tand of tot pijnklachten.  Soms komt dit tijdens de orthodontische behandeling aan het licht.  Er moet dan aan de bewuste tand of kies door de tandarts een wortelkanaalbehandeling worden uitgevoerd.

Ook na de groei is er een orthodontische behandeling mogelijk.
Uiteraard zijn de spelregels bij volwassenen iets anders dan bij
jongere patiënten.

Bij volwassen behandeling is wat meer geduld nodig en om een
ideaal resultaat te bereiken soms zelfs een kaakoperatie. Maar
leeftijd is zeker geen contra-indicatie.

Je kan cash betalen, of met Bankcontact. We aanvaarden geen betaling met kredietkaart (v.b. Visa, Mastercard, American Express) noch per overschrijving.  

Start typing and press Enter to search