Onze behandelingen
Apparatuur
Met behulp van de gepaste beugel kunnen wij alle soorten scheefstanden van je gebit succesvol behandelen. De beugels die het vaakst ingezet worden bij een behandeling, lees je hieronder.
Daarnaast zijn er nog andere types van beugels die we bij een meer complexe gebitssituatie toepassen, om jou je mooie en functionele glimlach te bezorgen.
Uitneembare/losse beugel of plaatje
Een uitneembare beugel wordt regelmatig gebruikt bij ‘voorbehandelingen’. Een voorbehandeling gebeurt meestal in het wisselgebit. Maar ook op een latere leeftijd kan deze beugel ingezet worden.
In het algemeen gebruiken we een uitneembare beugel wanneer er een verkeerde beet is of als er bepaalde definitieve tanden niet kunnen doorbreken door ruimtegebrek. De beugel wordt dan ontworpen in functie van de afwijking van je gebit. Meestal is later nog een definitieve behandeling nodig.
Deze beugel is uitneembaar. Toch dien je deze beugel dag en nacht te dragen om resultaat te bekomen.
Enkel bij het poetsen van je tanden mag je hem even uitdoen.
En ja, je kan deze beugeltjes doorgaans kiezen in jouw lievelingskleur. Geel, roze, blauw, groen… We hebben alle kleuren van de regenboog. Een tekeningetje (tattoo) maakt de beugel af. Leuk!
Of deze beugel pijn doet?
Nee, al kan in het begin spreken een beetje lastiger zijn. Ook kan er wat druk op je tanden ontstaan. Dan moet je even doorzetten en de beugel niet uitlaten. Na een aantal dagen ben je hier aan gewend.
Ook kan je opnieuw een beetje last hebben wanneer we deze beugel hebben bijgesteld bij een volgende controle. Wat je hieraan kan doen, lees je hier.
Vaste verbredingsbeugel of vlinderbeugel
Wanneer de bovenkaak te smal is en niet goed past op de onderkaak, moet de bovenkaak verbreed worden. Dit doen we dikwijls in het wisselgebit, na de eerste wisselfase. Dit gebeurt vaak met een vastgecementeerde snelle expansiebeugel.
Gedurende een aantal weken moet de beugel door je ouders ’s morgens en ’s avonds worden aangeschroefd/open gedraaid. Als de juiste breedte bereikt is, moet de beugel nog 6 maanden in de mond blijven om het bekomen resultaat te stabiliseren.
De ganse periode mag je geen kleverige zaken eten (chocotoff, frutella, kauwgom, kleverig snoep…)
Functionele beugel of groeibeugel
Met deze beugel wordt je onderkaak, die te veel naar achter ligt ten opzichte van de bovenkaak, gestimuleerd om meer voorwaarts te groeien. Deze beugel kan enkel een oplossing bieden bij jongeren in de groei.
Deze beugel heeft alleen maar effect als hij voldoende gedragen wordt, dus ook tijdens het slapen. Je mag hem even uitdoen om te eten en tijdens het poetsen van je tanden.
Of deze beugel pijn doet?
Nee, maar je kan wel even last hebben wanneer we deze beugel hebben aangespannen om verder effect op je gebit te hebben. Wat je hieraan kan doen, lees je hier.
Buitenbeugel of headgear
Dit apparaat gebruiken we om je bovenste kiezen naar achter te verplaatsen. Op deze kiezen worden ringetjes voorzien waarop een buisje vastzit. Het binnenste gedeelte van de beugel past in die buisjes, het buitenste gedeelte wordt vastgehaakt aan een elastiek die om je nek of op je hoofd loopt. Het apparaat werkt enkel indien het minimum 14u per dag gedragen wordt. Concreet wil dit zeggen alle uren (behalve de schooluren, tijdens het poetsen van je tanden, bij het zwemmen en bij contactsporten).
Of deze beugel pijn doet?
Nee, maar je kan wel even last hebben wanneer we deze beugel geplaatst hebben of bij een volgende controle bijgesteld hebben. Soms kan er een irritatie ontstaan in de wangen of aan de binnenkant van je lippen. Dat is vervelend. Wat je hieraan kan doen, lees je hier.
Vaste beugel/blokjes of brackets
Deze beugel kan je niet uit je mond nemen. Hij hindert je niet bij het spreken maar vergt wel tijd en inspanning bij het poetsen!
De vaste beugel beschadigt je tanden niet indien je steeds goed poetst.
Op elke tand wordt een blokje gekleefd dat in 3 richtingen kracht kan overbrengen. Het aanbrengen doet geen pijn, maar het proces duurt wel even. De kracht wordt geleverd door een metalen draad, die in alle blokjes wordt geschoven. Met behulp van een klein rond elastiekje of een ingebouwd slotje wordt de draad bevestigd.
En die elastieken, moet dat nu echt? Jazeker! De elastieken zijn erg belangrijk voor een mooi, stabiel en snel eindresultaat. De vaste blokjes zorgen ervoor dat je tanden mooi recht komen te staan. Maar even belangrijk is dat je de tanden goed op elkaar passen zodat je gebit goed functioneert. Daarvoor dienen de elastieken. Zij verbinden de boven- met de onderbeugel zodat de tanden naar de juiste plaats geleid kunnen worden. Deze elastieken draag je dag en nacht, breng je zelf aan en vervang je ook zelf.
Een blokje kan loskomen. Je eet daarom best geen harde en kleverige zaken. Wel kan je rauwe wortel raspen, harde blokchocolade opzuigen en een appel in schijfjes snijden. Kauwgom vermijd je best. Net als nagelbijten of kauwen op balpennen. Beperk snoep en frisdrank tot een minimum.
Of deze vaste beugel pijn doet?
De eerste dagen kunnen de tanden overgevoelig worden en een beetje los gaan staan. Dit is normaal en verdwijnt na enkele dagen. Soms kan je enkele dagen pijn ervaren en moeilijker kracht zetten op je tanden wanneer we deze beugel geplaatst hebben of een nieuwe draad hebben aangebracht. Ook kan er een irritatie ontstaan in de wangen of aan de binnenkant van je lippen. Dat is vervelend. Wat je hieraan kan doen, lees je hier.
Ben je bezorgd over je looks?
Niet nodig! Vele van je vrienden zullen ook met deze blokjes een tijdje rondlopen. En je kan je looks aanpassen door een gepast kleurtje van de kleine elastiekjes te kiezen: een stoere look in het zwart of een vrolijke uitstraling in geel & oranje. Er bestaan ook keramische, doorzichtige blokjes om je beugel wat meer te verstoppen. Dit wordt soms bij volwassen patiënten gebruikt.
Retentie
Je inspanningen worden beloond: de vaste apparatuur is verwijderd en je hebt de stralende glimlach die we je beloofd hebben.
Je bent nu klaar met de orthodontische behandeling. Toch moeten we je vreugde een beetje temperen: je tanden en kiezen zijn de nieuwe stand nog niet gewoon en hebben de neiging de oude tandstand terug in te nemen. Dat moeten we natuurlijk voorkomen. Hiervoor passen we twee technieken toe:
Vaste spalkdraden
We plaatsen achter de tanden van hoektand tot hoektand een metalen draadje. Hierdoor proberen we te voorkomen dat de tanden terug de positie van de oude tandstand innemen.
Deze draden laten we levenslang zitten.
We kunnen deze retentiespalk maar één keer echt goed bevestigen. Je gaat er daarom best behoedzaam mee om. Als het toch gebeurt dat de draad loskomt, neem snel contact met ons op, zodat we deze herkleven.
Of deze draden pijn doen?
Absoluut niet.
Uitneembare retentieplaat
Dit is een uitneembare beugel die je tanden even goed stabiliseert als een spalkdraad. Maar deze beugel vraagt een extra inspanning van jou.
De eerste week draag je deze beugel dag en nacht. Als je blijvend spanning voelt op de beugel, of je denkt dat je tanden zich terug verplaatsten, dan draag je de beugel best een langere tijd dag en nacht. Daarna hoef je deze beugel enkel nog ‘s nachts te dragen. Hoe langer je dat doet, hoe beter het effect. Maar minimaal tot je getrouwd bent 🙂
Of deze retentie beugel pijn doet?
Zoals bij je losse beugel kan het spreken in het begin wat lastiger zijn, maar je went hier snel aan. Zorg er wel voor dat je tanden gepoetst zijn.